Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?


Střeleč-severní předpolí

Letecký snímek: severní pokračování ložiska Střeleč ložiskem sklářských písků Střeleč - severní předpolí

 

Dosud netěžené ložisko.

Mapa - Surovinový informační systém ČGS
Číslo ložiska: B-3090101
Obec: Troskovice
Surovina: Sklářské a slévárenské písky
Stav využití: Nevyužívané
Druh ložiska: Výhradní
Název organizace: Sklopísek Střeleč, a. s.
Chráněné ložiskové území: Střeleč-severní předpolí (09010100)
Informace z Aktualizace Regionální surovinové politiky Libereckého kraje:

Nově zaevidované výhradní ložisko ložisko situované na rozhraní Libereckého a Královéhradeckého kraje navazující na využívané ložisko sklářských a slévárenských písků Střeleč.

Opatření B.3.9.  Podporovat a zajistit následné rozšíření DP Střeleč po hranici nově stanoveného CHLÚ Střeleč-severní předpolí s přesahem do území Libereckého kraje pro ochranu a budoucí využití vyhrazeného nerostu – sklářského a slévárenského písku. Jedná se o nové ložiskové území Střeleč-severní předpolí navazující na stávající dobývací prostor Střeleč.

 

Další informace:

V současné době probíhá vyhodnocení dopadů na ŽP (EIA) na nový záměr rozšíření a pokračování těžby na ložisku sklářského a slévárenského písku Střeleč. Změna plochy hornické činnosti (zvětšení) bude o cca 16,742 ha. Dojde ke změně plošného rozsahu DP Střeleč. Stávající plocha tohoto DP je 170,6255 ha. Změna plochy (zvětšení) DP bude 3,2889 ha. Roční těžba je předpokládána ve výši 850 000 tun (418 700 m3) suroviny v závislosti na odbytu. Stávající dobývací prostor Střeleč se rozšíří o plochu, na které je dnes stanovené chráněné ložiskové území Střeleč-severní předpolí. Těžba je realizována za použití běžných metod průmyslové lomové těžby, adaptovaných na specifické podmínky ložiska sklářských a slévárenských písků Střeleč. Ložisko bude dále dobýváno pomocí stejné technologie jako doposud - rozpojená surovina (zčásti pomocí trhacích prací velkého a malého rozsahu) bude nakládána lopatovým rypadlem nebo nakladačem na nákladní automobily odvážena k dalšímu zpracování do zpracovatelského závodu, konkrétně k sestavě primárních drtičů, které zajišťují podrcení suroviny pro další úpravu (třídění, praní, sušení).